כללי בטיחות בצלילה חופשית
"הים שומר על אלו אשר שומרים על עצמם"
לעולם אין לצלול לבד - בחר את בן זוגך
לעולם אין לצלול בו זמנית עם בן זוגך. על בן זוגך להיות מסוגל לבצע צלילת הצלה לעומק הרצוי ולהיות מיומן בהגשת עזרה ראשונה. כאשר מבצעים צלילת בטיחות, מטרתו של צולל הבטיחות היא לפגוש את הצולל החופשי וללוותו - פנים אל פנים דרך האיזור בו הסיכון להתרחשות תאונה הגדול ביותר - בין 10- מטרים לפני המים, על העומק בו נפגשים השניים להיות יחסי לעומק הצלילה ולא לחרוג מעבר ל 15- מטרים.
לעולם אין לבצע צלילה חופשית לאחר צלילת מכשירים
החנקן הנספג ברקמות במהלך צלילת מכשירים יכול להוביל למחלת הדקומפרסיה כשבועיות זעירות נדחסות ומתרחבות מחדש עקב קצב העליה המהיר בצלילה חופשית. יש להמתין לפחות 12 שעות לפני ביצוע צלילה חופשית לאחר צלילת מכשירים.
אין, בשום פנים ואופן, להעמיק לאחר פמפום לא מוצלח
יש לפמפם אך ורק במהלך ההעמקה. זכרו - על הפמפום להגיע לפני תחושת הכאב באוזניים ובסינוסים. כשמשתמשים בקליפס לאף, יש להורידו במהלך העליה לפני המים.
יש לצלול תמיד עם כמות משקולות מתאימה
צלילה עם כמות משקולות עודפת הינה מסוכנת ביותר, עודף משקל עשוי לגרום לבעיות בפמפום במהלך ההעמקה ובבזבוז מיותר של אנרגיה בזמן העליה לפני המים. דרך טובה להגיע לוויסות נכון של המשקולות הוא להגיע לציפה נייטרלית בעומק של 10- מטרים.
לפני הכניסה למים יש לבצע תכנון צלילה מדוייק יחד עם בן הזוג ולהעריך את תנאי הים ומזג האוויר
חשוב שכל צולל חופשי בקבוצה ידע בדיוק מה עושה כל צולל חופשי אחר במהלך פעילות הצלילה החופשית - צלילות חימום, צלילות עומק, מי מבצע צלילות בטיחות למי ומתי וכו. ישנה גם חשיבות רבה למצב הים ולמזג האוויר, רוח חזקה ועננות תגרום להתקררות מהירה יותר של הגוף בזמן מנוחה, ראות גרועה מצריכה שימת לב מיוחדת במהלך הצלילה, זרם חזק ישפיע על קצב ההתעיפות במהלך הפעילות וכו.
על השנורקל להיות מחוץ לפה במהלך הצלילה החופשית
נשיפה בעוצמה בזמן החזרה לפני המים בכדי לנקות את השנורקל ממים מובילה כמעט תמיד לעלפון מים רדודים במידה והצולל החופשי היה קרוב לגבולותיו. כמו כן, השארת השנורקל בפה במהלך הצלילה החופשית מסבכת את תהליך הפמפום בעומק ועלולה לגרום לשאיפת מים בזמן התכווצויות הסרעפת.
אין לבצע היפרוונטילציה לפני ביצוע צלילה חופשית
אנו מתייחסים אל ביצוע התנשמות מהירה, בה קצב הנשיפה אינו עולה על פי 2 מקצב השאיפה כאל היפרוונטילציה. התנשמות יתר חושפת את הצולל החופשי למתח, קצב ליבו גובר ורמת הפחמן הדו חמצני בריאותיו נמוכה. יחס לא נכון בין פחמן דו חמצני לחמצן יאריך את משך ה'שלב הקל' של הצלילה על חשבון ה'שלב הקשה' ועשוי להוביל לעלפון מים רדודים. מטרתה של נשימת טרום צלילה היא להעצים את ספיגת החמצן בגוף ולהאט את קצב הלב - מצב המושג על ידי ביצוע נשימות איטיות ארוכות ועמוקות, רגיעה וריכוז - אך לא בהגזמה.