פיסיולוגיה של הגוף בצלילה חופשית
הבנה של איך עובד גופינו מתחת לפני המים חשובה מאד גם לתחושת הבטחון והנוחות בזמן צלילה חופשית וגם בכדי להמנע מברוטראומה (פציעת לחץ). מאמר זה יסקור את ההשפעות השונות של הצלילה במים על גופו של הצולל החופשי.
רפלקס הצלילה
כשפנינו נוגעות במים מופעל רפלקס הצלילה. רפלקס הצלילה קיים אצל כל היונקים ואצל יונקים ימיים במיוחד. רפלקס זה מכניס את הגוף למצב של חסכון בחמצן על מנת להעלות את כמות הזמן אותה ניתן לבלות מתחת לפני המים. ההשפעות של רפלקס זה גדולות יותר במים קרים מאשר במים חמים והוא משפיע על 3 תהליכים בגוף:
בראדיקארדיה - האטה בקצב הלב (של עד חמישים אחוזים בבני אדם).
היצרות של כלי הדם הפריפריאליים - הגבלה עד הפסקת זרימת הדם לחלקים החיצוניים של הגוף בכדי לשמר דם וחמצן לאיברים החיוניים ולמוח בפרט.
העתקת דם - הזרמת פלאסמה (נוזל הדם) לאיזור בית החזה (בין הסרעפת לצוואר) בכדי למנוע קריסה של הריאות תחת לחץ גבוה בצלילות עמוקות.
מכך ניתן להסיק כי גם אדם בהכרה וגם אדם ללא הכרה יכלו לשרוד זמן רב יותר ללא חמצן מתחת לפני המים מאשר במצב מקביל על פני האדמה.
לחץ
לסביבה התת מימית מאפיינים פיסיים וכימיים שונים מאד מאלו המוכרים לנו מהסביבה בה אנו חיים מעל פני המים. מים דחוסים יותר מאויר והינם מהווים מגוון של גורמים בעלי השלכות שונות על גוף הצולל החופשי. הגורם הדורש את ההתייחסות הרבה ביותר הוא לחץ. כל צלילה חושפת את גופו של הצולל החופשי לשינויי לחץ יחסיים לעומק. שינויים אלו בלחץ מחייבים פיתוח אסטרטגיות התנהגותיות שונות. חוקי הפיסיקה מלמדים אותנו כי נוזלים הינם כמעט בלתי ניתנים לדחיסה בזמן שגזים ניתן לדחוס בקלות. גופינו מורכב מכ70% מים. 30% הנותרים הינם מוצקים (גם בלתי ניתנים לדחיסה) או חללים המכילים גז אשר חשופים ומגיבים לשינויי הלחץ בזמן הצלילה. לכן אנו מרגישים לחץ עז באיזורים ה'ריקים' של גופינו והציוד שלנו כשאלו חשופים לשינויי לחץ. משמע כי עלינו להשוות את הלחץ באזניים, ריאות ובמסיכה. בפיזיקה, לחץ מים הינו תוצאה של הפעלת כוח כלפי מטה מפני השטח, ונתון כ:
P = F/S = 1kg/1cm² = 1 ATM = 1.013 Bar = MILLIBAR 1013
לחץ אטמוספרי, הידרוסטאטי ואבסולוטי
בהקשר לצלילה חשוב להגדיר למה הכוונה ב:
לחץ אטמוספרי (ATM), הלחץ הנובע ממשקלו של עמוד אויר בגובה 10,000מ' (גובה האטמוספירה המקיפה את כדור הארץ) על סנטימטר מרובע בגובה פני הים.
לחץ הידרוסטאטי (ATU), הלחץ הנובע מגובהו של עמוד מים על כל סנטימטר מרובע של גוף מתחת לפני המים. כל 10מ' של עומק שווים לאטמוספירה (ATM) אחת.
לחץ הסביבה (ATA), נקרא גם לחץ אבסולוטי, הינו סכום הלחץ האטמוספרי בגובה פני הים (תמיד 1ATM) והלחץ ההידרוסטאטי אשר משתנה ב 1ATM כל 10מ' של עומק. כלומר:
פני הים – ATA 1 = ATU 0 + ATM 1 = ATA
ב 10- מ' – ATA 2 = ATU 1 + ATM 1 = ATA
ב 50- מ' – ATA 6 = ATU 5 + ATM 1 = ATA