טכניקה להשוואת לחצים (פמפום)
כפי שכבר הוזכר במאמר על פיזיולוגיה, גופינו מכיל חללי אויר אשר הינם חשופים לשינויי לחץ בזמן צלילה חופשית. עלינו להשוות לחצים אילו בכדי להמנע מברוטראומה (פציעת לחץ). במאמר זה נסקור מספר שיטות להשוואת לחצים (פמפום) בחללי הפנים ובמסיכה. חשוב לזכור כי השוואת לחצים הינה תהליך אישי מאד המשתנה מאדם לאדם, לא קיים מספר 'נכון' של פמפומים לעומק מסוים.
כללי בטיחות בהשוואת לחצים
על הפמפום להגיע לפני תחושת הכאב באוזניים ובסינוסים.
במקרה בו פמפום אינו אפשרי או מתקיים רק באופן חלקי יש לבטל את המשך הצלילה ולעלות אל פני המים מיד!
אין, תחת שום נסיבות, להמשיך להעמיק במקרה בו פמפום אינו אפשרי באזניים או בסינוסים, המשך העמקה יוביל בהכרח לקרע בעור התוף ולאיבוד שמיעה אפשרי לצמיתות באוזן הפגועה כמו גם למעיכת סינוסים ופגיעה לצמיתות במבנה הגולגולת!
טכניקת וואלסאלווה
שיטת וואלסאלווה, אשר נקראת על שמו של אנטוניו וואלסאלווה שהיה הראשון לתעד שינויי לחץ באוזן הפנימית במאה ה-18, מבוצעת על ידי נשיפה בכח כנגד פה ושפתיים חסומים - דבר הכופה על אויר מהריאות לחדור אל תוך תעלות אוסטכיוס אם הן אינן חסומות. זוהי הטכניקה הנפוצה ביותר להשוואת לחצים בקרב צוללנים וצוללים חופשיים כאחד, עם זאת, שיטה זו אפקטיבית רק עד עומק של כ 30- בצלילה חופשית. בעומקים גדולים יותר פשוט לא נותר מספיק אויר בריאות בכדי לבצע תרגיל זה על מנת להשוות את הלחצים באוזניים ובסינוסים. טכניקה זו גורמת גם לפעילות מרובה של שרירי הבטן ובית החזה - פעולה הצורכת חמצן רב יחסית.
ביצוע שיטת וואלסאלווה:
1. צבוט את אפך בעזרת האצבע והאגודל
2. נשוף בחוזקה אויר דרך אפך כאילו לא היה חסום
3. על צליל 'קלאנק' עמום להישמע כאילו הוא מגיע מתוך ראשך
4. חזור על הפעולות הנ"ל במים ככל הנחוץ
שיטת פרנזל:
הרמן פרנזל היה מפקד חיל האויר הגרמני אשר לימד טכניקה זו טייסי מפציצים צוללים בזמן מלחמת העולם השניה. הטכניקה היא לחסום את מיתרי הקול, כאילו הנך עומד להרים משקולת כבדה, נחירי האף חסומים בעזרת האצבעות ומאמץ נעשה על מנת להפיק צליל 'ג' (guh) או 'ק' (Kh). על ידי ביצוע פעולות אלו מתרוממים חלקה האחורי של הלשון והגרוגרת והלשון הופכת לבוכנה הדוחפת אויר כלפי מעלה. ניתן לבצע תרגיל זה בקלות יחסית וביצועו אינו צורך חמצן רב כמו ביצוע תרגיל הוואלסאלווה. ניתן לחזור על התרגיל מספר פעמים רב בקלות מתחת לפני המים והוא אפקטיווי עד לעומק של כ 80- מטרים.
למדריך לימוד שיטת פרנזל, ווריאציה מתקדמת שלו ומידע כללי נוסף על השוואת לחצים
לחץ כאן.