טכניקה להשוואת לחצים (פמפום)
כפי שכבר הוזכר במאמר על פיזיולוגיה, גופינו מכיל חללי אויר אשר הינם חשופים לשינויי לחץ בזמן צלילה חופשית. עלינו להשוות לחצים אילו בכדי להמנע מברוטראומה (פציעת לחץ). במאמר זה נסקור מספר שיטות להשוואת לחצים (פמפום) בחללי הפנים ובמסיכה. חשוב לזכור כי השוואת לחצים הינה תהליך אישי מאד המשתנה מאדם לאדם, לא קיים מספר 'נכון' של פמפומים לעומק מסוים.
כללי בטיחות בהשוואת לחצים
על הפמפום להגיע לפני תחושת הכאב באוזניים ובסינוסים. במקרה בו פמפום אינו אפשרי או מתקיים רק באופן חלקי יש לבטל את המשך הצלילה ולעלות אל פני המים מיד! אין, תחת שום נסיבות, להמשיך להעמיק במקרה בו פמפום אינו אפשרי באזניים או בסינוסים, המשך העמקה יוביל בהכרח לקרע בעור התוף ולאיבוד שמיעה אפשרי לצמיתות באוזן הפגועה כמו גם למעיכת סינוסים ופגיעה לצמיתות במבנה הגולגולת!
טכניקת וואלסאלווה
שיטת וואלסאלווה, אשר נקראת על שמו של אנטוניו וואלסאלווה שהיה הראשון לתעד שינויי לחץ באוזן הפנימית במאה ה-18, מבוצעת על ידי נשיפה בכח כנגד פה ושפתיים חסומים - דבר הכופה על אויר מהריאות לחדור אל תוך תעלות אוסטכיוס אם הן אינן חסומות. זוהי הטכניקה הנפוצה ביותר להשוואת לחצים בקרב צוללנים וצוללים חופשיים כאחד, עם זאת, שיטה זו אפקטיבית רק עד עומק של כ 30- בצלילה חופשית. בעומקים גדולים יותר פשוט לא נותר מספיק אויר בריאות בכדי לבצע תרגיל זה על מנת להשוות את הלחצים באוזניים ובסינוסים. טכניקה זו גורמת גם לפעילות מרובה של שרירי הבטן ובית החזה - פעולה הצורכת חמצן רב יחסית.
ביצוע שיטת וואלסאלווה:
1. צבוט את אפך בעזרת האצבע והאגודל
2. נשוף בחוזקה אויר דרך אפך כאילו לא היה חסום
3. על צליל 'קלאנק' עמום להישמע כאילו הוא מגיע מתוך ראשך
4. חזור על הפעולות הנ"ל במים ככל הנחוץ
שיטת פרנזל:
הרמן פרנזל היה מפקד חיל האויר הגרמני אשר לימד טכניקה זו טייסי מפציצים צוללים בזמן מלחמת העולם השניה. הטכניקה היא לחסום את מיתרי הקול, כאילו הנך עומד להרים משקולת כבדה, נחירי האף חסומים בעזרת האצבעות ומאמץ נעשה על מנת להפיק צליל 'ג' (guh) או 'ק' (Kh). על ידי ביצוע פעולות אלו מתרוממים חלקה האחורי של הלשון והגרוגרת והלשון הופכת לבוכנה הדוחפת אויר כלפי מעלה. ניתן לבצע תרגיל זה בקלות יחסית וביצועו אינו צורך חמצן רב כמו ביצוע תרגיל הוואלסאלווה. ניתן לחזור על התרגיל מספר פעמים רב בקלות מתחת לפני המים והוא אפקטיווי עד לעומק של כ 80- מטרים.
למדריך לימוד שיטת פרנזל, ווריאציה מתקדמת שלו ומידע כללי נוסף על השוואת לחצים לחץ כאן.
צלילה חופשית - צפה בווידאו
טכניקה להשוואת לחצים - המשך
טכניקת פת"ר (נקראת גם BTV או VTO)
ראשי תיבות של 'פתיחת תעלות רצונית'. בשנות החמישים פיתח חיל הים הצרפתי טכניקה להשוואת לחצים באוזן האמצעית ללא צורך בשימוש בידיים. טכניקה זו קשה במיוחד ללימוד ורק כ-30% מאילו הלומדים אותה מצליחים לבצע אותה בצורה יעילה. בתרגיל זה שרירים בחיך הרך מכווצים בזמן ששרירים בחלקו של העליון של הגרון משמשים לפתיחת תעלות אוסטכיוס. התרגיל מזכיר את רצף האירועים המתרחשים בגרון בסיומו של פיהוק או בזמן הזזת האוזניים ונראה כי אנשים מסויימים פשוט נולדים עם הכשרון לביצועו. למדריך לימוד שיטת פת"ר לחץ כאן.
טכניקת השוואת הלחצים הרטובה
מבוצעת על ידי הצפת הסינוסים על ידי מי ים או תמיסת מלח - על ידי ביצוע תרגיל זה נפתר הצולל חופשי מהצורך באוויר לשם השוואת לחצים באוזניים ובסינוסים. מקובל להשתמש בתרגיל זה בצלילות לעומקים גדולים במיוחד. הצולל החופשי יכול להשתמש בתרגיל פרנזל על מנת לדחוף מים אל תוך האוזן הפנימית ולהקטין את נפח האוויר עוד יותר. טכניקה זו דורשת אימונים רבים על מנת למנוע שאיפת מים בלתי רצונית וטביעה. ביצוע טכניקה זו עלול להוביל לזיהום באוזניים ובסינוסים.
טכניקת טוינבי
ג'וזף טוינבי חי במאה ה-19 והיה הראשון לזהות את צליל ה'קלאנק' בראש כפתיחה האנטומית של תעלות אוסטכיוס בזמן בליעה. הטכניקה שלו להשוואת לחצים היא חסימת נחירי האף בזמן בליעה. השרירים בחלקו האחורי של הגרון גורמים לפתיחת תעלות אוסטכיוס ומאפשרים לאויר לזרום פנימה במידה וקיימים הפרשי לחץ. השימוש בטכניקה זו בזמן צלילה חופשית אינו מותיר מקום רב לטעות במידה והלחצים בתעלות אוסטכיוס אינם משתווים בנסיון ראשון.
השוואת לחצים במסיכה
על מנת להשוות לחצים במסיכה על הצולל החופשי פשוט לנשוף מעט אוויר מאפו אל תוך חלל המסיכה (לכן מסיכה בעלת חלל אף הכרחית לצלילה חופשית). בדרך כלל, במהלך ביצוע תרגילי וואלסאלווה או פרנזל מעט אוויר 'דולף' מתוך האף אל חלל המסיכה מיד לאחר השוואת הלחצים באוזניים ובסינוסים ומשווה את הלחץ במסיכה.
פרסונליזציה - התאמה אישית
כפי שכבר צויין, השוואת לחצים הינה תהליך אישי ביותר המשתנה מאדם לאדם. אנשים רבים משתמשים בשילובים שונים של אלמנטים המוצגים כאן יחד עם תרגילים משלהם. כותב המאמר, לדוגמא, משתמש בטכניקה ללא שימוש בידיים בה הוא דוחף את הלסת התחתונה קדימה וכלפי מטה בחוזקה בזמן בליעה על מנת להשוות לחצים. חשוב לנסות מספר רב של תרגילים וטכניקות במים על מנת ללמוד מה עובד בשבילך ומה לא.
לקוחותינו מספרים
הקורס תרם לי יותר ממה שציפיתי בביטחון העצמי, בהכנת התנאים החיצוניים והפנימיים שבגופי. המדריך שלי לימד אותי המון ובצורה הטובה והרגועה ביותר. תודה!
מאור, קרית עקרון
הקורס היה מאד מקצועי ומאד מעניין. הקורס הקנה לי כלים להתמודד עם הפחדים שלי ועם הבטיחות במים. מאד נהנתי ואני איישם את מה שלמדתי
גיא, חיפה
רמת המדריך גבוהה מאד, מקצועי, יחס חם והמון סבלנות. תודה! :-)
אלכס, נשר